Turkse chef-kok onthult de kunst van de jachtkeuken op de EMIT Toerisme Beurs

Turkse chef-kok onthult de kunst van de jachtkeuken op de EMIT Toerisme Beurs

Op de EMIT Tourism Show in Istanbul deelde Mustafa Karamanoğlu, een gerenommeerde jachtkok met een achtergrond in vijfsterrenhotels, zijn expertise over culinaire praktijken aan boord van jachten. Karamanoğlu leidt momenteel de keuken op een 200-passagiersschip dat de Bosporus bevaart en benadrukte de overeenkomsten en unieke uitdagingen van het koken op jachten in vergelijking met hotelkeukens.

Hij merkte op dat hoewel de kooktechnieken consistent blijven in beide omgevingen, de jachtomgeving aanpassingsvermogen vereist vanwege de beperkte ruimte en de behoefte aan duurzaam keukengerei. De beweging van de zee brengt ook een extra laag complexiteit met zich mee, vooral bij het bereiden van maaltijden voor grote groepen in een kleine kombuis. Hij zegt dat ze soms voor 200 mensen tegelijk maaltijden bereiden.

Karamanoğlu benadrukte het belang van strategisch ingrediëntenbeheer op jachten, waar bevoorrading halverwege de reis niet haalbaar is. Dit vereist vaak inventieve oplossingen, zoals lenen van naburige jachten in geval van tekorten.

Bij het bespreken van de uitdagingen die specifiek zijn voor jachtkeukens, vertelde hij over een incident waarbij een golf een kar met 98 borden met hapjes deed omslaan, wat de onvoorspelbare aard van koken op zee benadrukt. Hij zegt dat hij dit moment nooit zal vergeten.

Voor diëten op zee raadt Karamanoğlu vetarme en zoutarme voeding aan die past bij de maritieme omgeving.

Hij benadrukte ook een zero-waste aanpak bij het bereiden van voedsel, zodat alle ingrediënten efficiënt worden gebruikt. Hij zegt ook dat zorgvuldig inkopen doen voor vertrek erg belangrijk is, omdat de kans bestaat dat een gast midden op de oceaan zegt dat hij veganist is.

Karamanoğlu's ervaring met internationale gasten heeft hem inzicht gegeven in verschillende culinaire voorkeuren: Duitsers geven de voorkeur aan warme, licht gezouten maaltijden; de Britten vinden hun eten erg warm; Russen houden van rood fruit en groenten; Amerikanen geven de voorkeur aan grote porties vlees; gasten uit het Midden-Oosten vragen vaak om rijst bij hun maaltijden; en gasten uit het Verre Oosten geven de voorkeur aan zeevruchten en licht gekookte groenten.

Hij benadrukte ook de ondergewaardeerde diversiteit van de Turkse keuken naast de beroemde kebabs en wees op Turkije's rijke selectie van meer dan 700 kaassoorten als een voorbeeld van de culinaire diepgang die wacht om wereldwijd ontdekt te worden.

Commentaar achterlaten

Achternaam, e-mail en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.