Spanje stopt toevoer van vers water voor cruiseschepen - droogte is de schuldige

Spanje stopt toevoer van vers water voor cruiseschepen - droogte is de schuldige

Christian Klumpp

Christian Klumpp

Begin februari 2024 hebben Barcelona en 200 andere steden in Catalonië de noodtoestand uitgeroepen.

De voorzitter van de Catalaanse regering, Pere Aragonès, verklaarde: "Catalonië heeft te maken met de ergste droogte van de afgelopen eeuw. In feite hebben we nog nooit zo'n lange droogte meegemaakt sinds het begin van de neerslagregistratie."

Omdat het de afgelopen drie jaar te weinig heeft geregend, hebben inwoners en bedrijven hun waterverbruik drastisch verminderd. Cruiseschepen die aanmeren in de grootste cruisehaven van het land hebben ook de gevolgen van de droogte gevoeld.

Ergste droogte in decennia

Er is al een overeenkomst dat Barcelona alleen in noodgevallen water zal leveren aan cruiseschepen van de International Cruise Lines Association (CLIA). De stad zal pas water gaan leveren als de situatie weer normaal is.

90% van de schepen die de haven van Barcelona aandoen zijn cruiseschepen die lid zijn van de CLIA. Zij zijn verantwoordelijk voor 0,09% van het waterverbruik in Barcelona.

Omdat de droogte zo wijdverspreid is, is de druk van het publiek zo groot geworden dat dezelfde overeenkomst moest worden gesloten met cruiseschepen die in Mallorca aanmeren.
CLIA en de haven van Barcelona erkennen de dringende noodzaak om water te besparen en ondersteunen deze veranderingen, waarbij ze opmerken dat ze de afgelopen jaren belangrijke innovaties hebben geïntroduceerd.

Technologieën zoals omgekeerde osmose-installaties en verdampers hebben hen in staat gesteld om water te hergebruiken en hun afhankelijkheid van de lokale zoetwatervoorziening te verminderen.

Deze innovaties zijn zo geavanceerd dat veel cruiseschepen nu meer dan 90% van hun eigen zoetwater kunnen produceren, wat de beslissing van Spanje om de levering van water aan cruiseschepen tijdelijk stop te zetten begrijpelijker maakt. In 2022 zal minder dan 30% van de havenstops water leveren aan cruiseschepen, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 50% in 2017.

Commentaar achterlaten

Achternaam, e-mail en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.